BAANKEURINGEN

Sinds enige jaren is het gebruikelijk dat schietbanen, waarop wedstrijden worden verschoten, worden ingericht en uitgelicht volgens voorschriften welke ook internationaal wordt gehanteerd.

Zo zijn er afstandsnormen, verlichtingsnormen en is zelfs de hoogte van het visueel bij de kogelvanger tot op de centimeter bepaald.

Baankeuringen kunt u aanvragen bij alle Landelijke Technische Commissies.

Om u alvast op weg te helpen treft u als bijlage aan een viertal formulieren voor de keuring van een Pistoolbaan.

U kunt alvast uw schietbaan voor meten zodat u weet wat er eventueel nog aangepast c.q. veranderd zou moeten  worden.

Uiteraard zijn alle aangegeven maten van belang maar zeker de verlichting is een niet te verwaarlozen onderdeel van deze keuringen.

Sinds 1 januari 2013 heeft de ISSF (Internationale Schietsport Federatie) bepaald dat de schijfverlichting op de schietbanen van:

- 10 meter tussen de 1500 lux en 1800 lux mag liggen;

- 25 meter tussen de 1500 lux en 2500 lux mag liggen;

- 50 meter tussen de 1500 lux en 3000 lux mag liggen.

Dit zal voor vele schietverenigingen een flinke klus worden om dit te verwezenlijken dan zullen wij maar zwijgen over de kosten die hier aan verbonden zijn.

Er zijn al enige schietverenigingen die deze aanpassing hebben gerealiseerd en het resultaat mag gezien worden.

De keuringsformulieren zijn verdeeld over 5(vijf) soorten schietbanen t.w.:

►► 10 meter Luchtwapens en KKG

►► 10 meter schietbanen

►► 25 meter schietbanen

►► 50 meter schietbanen

►► schietbanen met duelinstallatie

Mogen deze formulieren bijdrage tot een "nog" beter en mooier schietbanen bestand dan wij tot nog toe al hebben.

Om uw huidige verlichting een stuk in de goede richting te krijgen kunt u gebruik maken van onderstaande gratis tips:

• Omgeving van de verlichting "wit"schilderen en/of tempex aanbrengen.

• Aluminium folie aanbrengen op plafond boven de verlichting.

• TL buizen vervangen door TL buizen met kleur 84 (friswit)

• Gasontladingslampen plaatsen van het type metaalhalogeen.

◄◄ Startpagina